De geschiedenis van Rauschmayer trouwringen & Juwelier Pijnenburg Tilburg

Er was eens een 20-jarige jongen, Roland, die het vak van decorateur leerde. Hij was pas verliefd en gelukkig en kon zich niets mooiers voorstellen, tot op een dag een postduif op hem afvloog. De witte duif droeg een klein, fluweelachtig buideltje bij zich, waarin twee prachtig glanzende gouden ringen doorschemerden. Roland had nog nooit zo’n kostbaar paar juwelen gezien en voelde onmiddellijk het verlangen om een even mooi juweel aan zijn grote liefde te geven. Maar op hetzelfde moment dat de duif weer in de lucht verdween, besefte hij dat hij nooit het benodigde geld voor zo’n mooie ring bij elkaar zou kunnen krijgen. Als geschoold decorateur zou hij nooit zoveel geld verdienen om zijn meisje zulke dure cadeaus te geven. Gedreven door het gebrek aan vooruitzichten in zijn baan en met zijn gedachten altijd bij zijn eerste grote liefde, besloot hij zijn eigen trouwringenfabriek op te richten. Zo kon hij zijn geliefde elke dag iets zo kostbaars geven en haar een oneindig aantal ringen smeden geheel naar haar wensen. Met slechts 2.500 DM en een oude VW-kever slaagde Roland Rauschmayer er eigenlijk al snel in om een van de beroemdste namen in de trouwringenindustrie te worden. Vanaf dat moment kon het jonge merk zich staande houden tegenover de concurrentie en uitgroeien tot een van de meest succesvolle fabrikanten in Europa.

Vandaag de dag levert de firma Rauschmayer aan een brede kring van detailhandelaren met een grote verscheidenheid aan ontwerpen en productvarianten en kan zij terugkijken op meer dan 50 jaar Roland Rauschmayer trouwringenproductie.

 

Een MIP-pand. Het is een indrukwekkend pand geweest, zoals we kunnen zien op tekeningen van 1948. In 1962 krijgt het van architect S. Konings een nieuwe aanblik. De ingang die altijd op de afgeschuinde hoek had gezeten verhuisde naar de gevel aan de Heuvelstraat. Hier zat onder de ramen van de derde bouwlaag een winkelpui die over twee bouwlagen door lie, dezelfde als bij Eekelaar. Architect S. Konings heeft de tweede laag dicht gemetseld en er dubbele ramen met smeedijzeren balkonhekjes in aangebracht. In de gevel aan de Willem II-straat gebeurde hetzelfde. In 1963 heeft architect Schijvens over de hele gevel aan de Willem II-straat moderne vitrines aangebracht die later weer door andere architecten een ander gezicht gekregen hebben.

Terwijl we de Willem II-straat oversteken zien we hoog op de gevel van Pinenburg nog een gevelsteen met een jaartal en een naam, 1836 of 1886, we kunnen het net niet lezen, en ‘Raimond Bloemen Tilburg’.

Van de privécollectie van de heer Erp-Broekhans ontvingen we bijgaande foto. Let ook op de verkeerslichten die destijds boven de kruising van de Heuvelstraat en Willem II-straat hingen.

 

Rauschmayer is een merk met een ongelofelijk mooie geschiedenis, daar moet een geschikte juwelier bijpassen. Vandaar dat Pijnenburg Juwelier Tilburg samen is gaan werken met Rauschmayer. Door extra ruimte in de winkel is het mogelijk om een store in store concept te laten plaatsvinden. Met 15m2 aan unieke Rauschmayer winkelruimte en gespecialiceerde medewerkers is Pijnenburg Juwelier Tilburg de plek om uw Rauschmayer trouw en verlovingsringen uit te kiezen!